Cila eshte ABCDE-ja e Melanomes?!

SHENDETI YNE

Melanoma: nje nga format e kancerit te lekures, i cili i zbuluar ne faza te hershme mund te sherohet 100%.Eshte me rendesi te shikohen me kujdes nishanet qe ne kemi ne trup per te zbuluar ndryshimet e mundshme qe mund te pesojne. Per kete ndihmon ABCDE e melanomes.

ABCDE e Melanomas:


A- asimetri: te dy gjysmat e nishanit nuk jane njesoj te barabarta.

B- kufiri: nuk ka kufinj te qarte ose kufinjte jane te c”rregullt.

C- ngjyra: nuk eshte e njetrajtshme ne te gjithe nishanin.

D- diametri: zkonisht kur melanoma zbulohet permasat e saj jane me te medha se 6mm, por mund te ndodh edhe ne permasa me te vogla.

E- evolucioni: ndryshon ne permasa, ngjyre dhe forme me kalimin e kohes.