Shëndeti mendor, simptomat për të cilat duhet të kërkoni ndihmë mjekësore!

AKTUALITET SHENDETI YNE

Ankthi dhe depresioni janë ndër çrregullimet më të shpeshta të shëndetit mendor që po shfaqen në rritje edhe në vendin tonë. Ndonëse nuk ka statistika të mirëfillta, bluzat e bardha ngrenë alarmin se shifrat e të prekurve nga këto çrregullime vijnë në rritje, teksa mbetet ende në nivele problematike diagnostikimi dhe trajtimi i tyre.

Kjo pasi një pjesë e konsiderueshme e këtyre çrregullimeve nuk diagnostikohen në kohë, duke çuar deri në shfaqjen e formave më të rënda të depresionit apo çrregullimeve të tjera, trajtimi i të cilave mund të mos jetë efikas.

Ankthi dhe depresioni janë ndër çrregullimet më të shpeshta të shëndetit mendor që po shfaqen në rritje edhe në vendin tonë. Ndonëse nuk ka statistika të mirëfillta, bluzat e bardha ngrenë alarmin se shifrat e të prekurve nga këto çrregullime vijnë në rritje, teksa mbetet ende në nivele problematike diagnostikimi dhe trajtimi i tyre.

Kjo pasi një pjesë e konsiderueshme e këtyre çrregullimeve nuk diagnostikohen në kohë, duke çuar deri në shfaqjen e formave më të rënda të depresionit apo çrregullimeve të tjera, trajtimi i të cilave mund të mos jetë efikas.

Dje në “Ditën Botërore të Shëndetit Mendor”, ekspertët e shëndetit vunë në dukje se fatkeqësisht këto sëmundje nuk po njohin më as moshë, duke shtuar në listën e të rrezikuarve edhe moshat e reja. Ankthi është çrregullimi më i shpeshtë i shfaqur, i cili nëse nuk trajtohet kalon në depresion. “Pa diskutim që shifrat janë në rritje. Ajo që dominon problemet e shëndetit mendor është sëmundja e ankthit, e cila është bërë tepër e zakontë.

Faktori biologjik që është më tepër i akuzuar në vendet tjera, tashmë ka dalë në vendin e fundit tek ne, sepse primare në shkaktimin e këtyre sëmundjeve janë problemet psikosociale.