Vitamina D dhe ndikimi që ka në zemër

LAJME SHENDETI YNE

Njerëzit që vuajnë nga sëmundjet kardiovaskulare, mund të zvogëlojnë rrezikun e vdekjes, duke mbajtur nën kontroll nivelet e vitaminës D.

Studiuesit thonë se nivelet e vitaminës D, që janë shumë të ulëta ose tepër të larta, mund të rrisin rrezikun e vdekjes nga sëmundjet kardiovaskulare. ‘Sëmundjet kardiovaskulare’ (SKV) është një term ombrellë, duke përfshirë një sërë sëmundjesh siç janë infarkti, sëmundjet koronare, aritmia etj. Hulumtimet e fundit tregojnë se statusi i vitaminës D mund të luajë një rol të rëndësishëm në shëndetin kardiovaskular.

Bazuar në rezultatet e përftuara, mjekët rekomandojnë që të gjithë njerëzit me SKV të monitorojnë periodikisht nivelet e vitaminës D. Nëse nivelet janë nën normalen, plotësimi i vitaminës D mund të kërkohet. Burimi primar i vitaminës D janë rrezet e diellit, por ne mund ta marrim atë edhe nga ushqime të caktuara duke përfshirë salmon, ton dhe vezë.