Hipertensioni, gabimet që bëhen gjatë matjes dhe si duhet të shmangen

AKTUALITET LAJME SHENDETI YNE

Hipertensioni apo tensioni i lartë i gjakut është një nga problemet shëndetësore më të shpeshta. “Mënyra sesi përgatiteni për matjen, pozicionin e krahut tuaj dhe faktorë të tjerë mund të ndryshojnë leximin e presionit të gjakut me 10% ose më shumë”, vihet në dukje nga Shkolla  Mjekësore e Harvardit. Udhëzimet kombëtare dhe ndërkombëtare ofrojnë manuale specifike për matjen e presionit të gjakut. Ja çfarë mund të bëni për të siguruar një lexim të saktë:

  • Mos pini pije me kafeinë ose duhan gjatë 30 minutave para matjes.
  • Uluni të qetë pesë minuta para se të filloni matjen.
  • Gjatë matjes, uluni në një karrige me këmbët në dysheme dhe krahun të mbështetur në mënyrë që bërryli juaj të jetë në nivelin e zemrës.
  • Aparati duhet të vendoset në lëkurë, jo mbi një këmishë.
  • Mos flisni gjatë matjes.
  • Bëni presionin e gjakut të matur dy herë, me një pushim të shkurtër ndërmjet. Nëse leximet janë të ndryshme ripërsëriteni.

Për shkak se tensioni i gjakut ndryshon gjatë gjithë ditës, mjeku juaj rrallë do të diagnostikojë hipertensionin në bazë të një leximi të vetëm. Është gjithashtu një ide e mirë që presioni i gjakut të matet në të dy krahët të paktën një herë, pasi leximi në njërën krah (zakonisht i djathtë) mund të jetë më i lartë se ai në të majtë.

Në përgjithësi, presionet e gjakut midis 160/100 mm Hg dhe 179/109 mm Hg duhet të kontrollohen brenda dy javësh, ndërsa matjet midis 140/90 dhe 159/99 duhet të përsëriten brenda katër javësh. Njerëzit (midis 120/80 dhe 139/89 mm Hg) duhet të kontrollohen brenda katër deri në gjashtë muaj, dhe ata me një lexim normal (më pak se 120/80 mm Hg) duhet të kontrollohen çdo vit.